غلامحسین مظفری در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز با اشاره به هدف گزاری دولت چهاردهم برای تولید ۳۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر تا پایان سال ۱۴۰۶ در کشور اظهار کرد: از این میزان، ۲۵ هزار مگاوات انرژی خورشیدی و پنج هزار مگاوات نیروگاه بادی است. برای تحقق این هدف به ۱.۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است که دولت چشم امید ویژه به بخش خصوصی دارد. البته نه به این معنا که سرمایههای خود را به دولت تحویل دهند بلکه یعنی سرمایههای خود را در کسبوکار خودشان متمرکز کنند و نیروگاههای خرد و متوسطی بسازند که اولاً وابستگی آنها به شبکه برق سراسری را کاهش دهد و دوماً با فروش اضافه جریان تولیدی به وزارت نیرو برایش تولید درآمد کند.
وی افزود: در این چشمانداز، تمرکز ویژه دولت بر استانهاست. ایران عزیز ما یک کشور وسیع با جغرافیای پهناور و قابلزیست است و هم براساس راهبردهای پدافند غیرعامل و هم اقتصاد انرژی، ضرورت ایجاب میکند که تمرکز ما بهجای چند نیروگاه وابسته به مازوت، معطوف به هزاران نیروگاه خرد و متوسط خورشیدی و خودکفا باشد.
استاندار خراسان رضوی با تأکید بر اینکه سیاستگذاری جدید در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر، پیوستهای مشخص در بخشهای صنعتی، کشاورزی، اداری و حتی خانگی دارد، تصریح کرد: هم صنعتگران و هم کشاورزان میتوانند از این طرح بهرهمند شوند. سند اثبات این ادعا نیز راهبرد جدیدی است که براساس آن قرار است دولت مسئولیت تأمین تجهیزات لازم برای نیروگاههای خورشیدی کوچکمقیاس را برعهده بگیرد و هزینه این تجهیزات بهصورت اقساط بلندمدت از کشاورزان دریافت شود.
مظفری در پاسخ به سؤالی درخصوص زیربرنامههای این طرح ملی در خراسان رضوی خاطرنشان کرد: از ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر، یکدهم این میزان یعنی سه هزار مگاوات سهم خراسان رضوی است که دوهزار مگاوات از این سهم در بخش خورشیدی و هزار مگاوات در بخش بادی خواهد بود. علاوه بر این، بهتبع سیاستگذاری یکپارچه ملی که در سرتاسر کشور اجرا میشود، پیوست استانی این برنامه جامع نیز در استان ما به همین شکل خواهد بود؛ به این معنا که خواف، تربتجام، تایباد، طرقبه، مشهد، نیشابور و کاشمر همگی جزو اقلیمهای هدف ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر هستند و بهتبع ظرفیت طبیعی آنها، زیرساختهای تولید برق پاک از باد یا نور خورشید ایجاد خواهد شد.
وی ادامه داد: امروز اگر دنبال توسعه پایدار هستیم، باید انرژی خورشیدی جایگزین سوخت فسیلی شود. این یک هدف بزرگ است، اما دور از دسترس نیست. براساس گزارشهای سازمان هواشناسی کشور، ما در استان خراسان رضوی بیش از ۳۰۰ روز آفتابی در سال و پنج کریدور دائمی باد داریم. علاوه بر این، در ۹۰۰ هزار واحد مسکونی خراسان رضوی هم امکان نصب پنلهای خورشیدی وجود دارد و در انرژی خورشیدی، میانگین ظرفیت استحصال برق پاک برای ما بسیار بیشتر از میانگین کشور است.
استاندار خراسان رضوی گفت: شما ببینید فقط ظرفیت انرژی بادی شناساییشده در خراسان رضوی به بیش از ۱۶ هزار مگاوات میرسد. یادآوری میکنم سیاستگذاری ایجاد ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در کشور را تا برایتان معلوم شود بیشتر از نصف ظرفیت موردنظر دولت در کل کشور، فقط نیروگاههای بادی خراسان رضوی میتوانند تولید نیرو کنند.
وی بیان کرد: در حال حاضر، ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر ما مشتمل بر ۵۱ نیروگاه بادی و ۷۷ نیروگاه خورشیدی و حدود ۱۲۸ مگاوات است که بسیار اندک است. بر همین اساسف هماکنون ۲۹۶ مگاوات فقط در بخش خورشیدی، پروژه جاری در استان داریم که یعنی بیش از دو برابر ظرفیت فعلی، به زودی نیروگاه جدید افتتاح خواهد شد.
به گفته نماینده عالی دولت در استان، برای نخستین بار در کشور همه اختیارات سازمان ملی انرژیهای تجدیدپذیر به کارگروه مرتبط در استانداری خراسان رضوی واگذار شده و براین اساس، هر نوع مجوز ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر در استان از این به بعد بدون ارجاع به تهران و بهصورت محلی صادر خواهد شد.